SUPERPRZEPIS

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 20
Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem Więcej zdjęć (5)

Wykonanie tych muffinek jest bardzo proste, a efekt przyciąga wzrok. W przepisie można użyć ptasiego mleczka o innych smakach: czekoladowe, malinowe, karmelowe itp.

Składniki:

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem

SKŁADNIKI

  • 1,5 szklanki mąki,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 łyżki kakao,
  • Waniliowe ptasie mleczko (6 do środka i ok 8 do dekoracji),
  • 1 mleczna czekolada,
  • 3 łyżki śmietanki,

Sposób przygotowania:

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem

ETAP 1

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem
W miseczce mieszamy sypkie składniki

Suche składniki (mąka, kaka i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.

ETAP 2

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem
Jajka ubijamy na puszystą masę

Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.

ETAP 3

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem
Łączymy ze sobą wszystkie składniki ciasta

Do ubitych dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

ETAP 4

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem
Na wyłożoną pierwszą część ciasta wykładamy ptasie mleczko

Umieszczone w formie papilotki napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. W wyłożone ciasto wkładamy po ½ sztuki ptasiego mleczka. Całość wypełniamy ponownie ciastem, tak by przykryło ono ptasie mleczko i sięgało ¾ wysokości papilotek.
Gotowy deserek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu dokładnie studzimy, a następnie dekorujemy.

ETAP 5

Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiem
Przestygnięte babeczki wykańczamy czekoladą

DEKORACJA:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy przestudzone babeczki. Ptasie mleczko kroimy w plasterki, które przyklejamy po 3 sztuki do czekolady. Deser pozostawiamy do momentu jak czekolada zastygnie. Gotowe.