Sposób przygotowania:
Czekoladowe muffiny z ptasim mleczkiemETAP 1
Suche składniki (mąka, kaka i proszek do pieczenia) łączymy ze sobą.
ETAP 2
Do miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 3
Do ubitych dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Całość dokładnie miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
ETAP 4
Umieszczone w formie papilotki napełniamy ciastem do 1/3 wysokości. W wyłożone ciasto wkładamy po ½ sztuki ptasiego mleczka. Całość wypełniamy ponownie ciastem, tak by przykryło ono ptasie mleczko i sięgało ¾ wysokości papilotek.
Gotowy deserek wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Muffiny pieczemy około 25-30 minut w 180°C. Po wyjęciu dokładnie studzimy, a następnie dekorujemy.
ETAP 5
DEKORACJA:
Połamaną czekoladę rozpuszczamy na małym ogniu z dodatkiem śmietanki. Rozpuszczoną czekoladą polewamy przestudzone babeczki. Ptasie mleczko kroimy w plasterki, które przyklejamy po 3 sztuki do czekolady. Deser pozostawiamy do momentu jak czekolada zastygnie. Gotowe.
marietta
Marika-
Weronika91