Sposób przygotowania:
Czekoladowe muffinki z karmelem
Do miski wsypujemy wszystkie suche składniki, tj.- mąkę, proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao.
Wszystko mieszamy
łyżką.W rondelku składniki mokre. Masło roztopić i ostudzić, do masła
dodać mleko i roztrzepane jajko.
Mokre składniki wlać do miski ze
składnikami suchymi- wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie- mają pozostać
grudki!
Gorzką czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, dodać do masy
i delikatnie wymieszać.
Teraz czas na nadzienie.
Szklankę mleka zagotować i do gorącego
dodać łyżkę cukru. W w pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka
wsypujemy pół szklanki cukru, podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje (będzie miał
piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjmujemy rondelek z ognia i wlewamy gorące
mleko-bardzo ostrożnie bo może pryskać (!). Mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszamy. Powinna powstać
dość gęsta, gładka karmelowa masa.
Teraz trzeba Przygotować formę do pieczenia
muffinek. W każde wgłębienie wkładamy papierową papilotkę.
Nakładamy łyżką
masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej wkładamy
karmelowe nadzienie i przykrywamy resztą czekoladowej masy.
Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i
ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.
Przepis na 12
babeczek.
sodę oczyszczoną, szczyptę soli, cukier, mielone migdały i kakao.
Wszystko mieszamy
łyżką.W rondelku składniki mokre. Masło roztopić i ostudzić, do masła
dodać mleko i roztrzepane jajko.
Mokre składniki wlać do miski ze
składnikami suchymi- wymieszać łyżką, ale niezbyt dokładnie- mają pozostać
grudki!
Gorzką czekoladę pokruszyć na drobne kawałki, dodać do masy
i delikatnie wymieszać.
Teraz czas na nadzienie.
Szklankę mleka zagotować i do gorącego
dodać łyżkę cukru. W w pozostałym mleku rozpuścić mąkę ziemniaczaną. Do rondelka
wsypujemy pół szklanki cukru, podgrzewamy aż cukier się skarmelizuje (będzie miał
piękny bursztynowy kolor). Wtedy zdjmujemy rondelek z ognia i wlewamy gorące
mleko-bardzo ostrożnie bo może pryskać (!). Mieszamy aż cukier całkowicie się rozpuści.
Następnie dolewamy mleko z mąką ziemniaczaną i wymieszamy. Powinna powstać
dość gęsta, gładka karmelowa masa.
Teraz trzeba Przygotować formę do pieczenia
muffinek. W każde wgłębienie wkładamy papierową papilotkę.
Nakładamy łyżką
masę babeczkową prawie do połowy wysokości papilotki. Następnie do każdej wkładamy
karmelowe nadzienie i przykrywamy resztą czekoladowej masy.
Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 20 minut. Aż babeczki pięknie urosną i
ładnie popękają ukazując swój słodki karmelowy środek.
Przepis na 12
babeczek.