Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pierogi z serem inaczej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierogi z serem to popularne i smaczne danie. Kakao w cieście daje lekko czekoladowego smaku i ciekawy wygląd.

Pierogi z serem inaczej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem inaczej

 

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 150 ml gorącej wody
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki kakao
  • sól
  • Farsz
  • 25 dag sera twarogowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 małe jajko

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem inaczej
Do przesianej mąki dodać olej, jajko, szczyptę soli. Mleko wymieszać z gorącą wodą i stopniowo wlewając mieszać łyżką lub nożem. Następnie podzielić na 2 równe części. Jedną część wymieszać z kakao a drugą pozostawić jasną. Oddzielnie zagnieść elastyczne ciasto. Oba kolory ciasta rozwałkować w prostokąty, posmarować wodą i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w roladę, zawinąć w ścierkę i pozostawić na 15 minut. Farsz Ser zmiksować, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, dokładnie wymieszać. Ciasto pokroić na plasterki, ręką uformować placuszki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.
Pierogi z serem inaczej
Ciasto podzielić na 2 części jedną wymieszać ze kakao
Pierogi z serem inaczej
Ciasta rozwałkować ułożyć jedno na drugi zwinąć
Pierogi z serem inaczej
Pokroić w plasterki uformować placuszki nałożyć ser
Pierogi z serem inaczej
Złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi ciasta