Sposób przygotowania:
Pierogi z serem inaczej
Do przesianej mąki dodać olej, jajko, szczyptę soli. Mleko wymieszać z gorącą wodą i stopniowo wlewając mieszać łyżką lub nożem. Następnie podzielić na 2 równe części. Jedną część wymieszać z kakao a drugą pozostawić jasną. Oddzielnie zagnieść elastyczne ciasto. Oba kolory ciasta rozwałkować w prostokąty, posmarować wodą i ułożyć jedno na drugim. Zwinąć w roladę, zawinąć w ścierkę i pozostawić na 15 minut. Farsz Ser zmiksować, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, dokładnie wymieszać. Ciasto pokroić na plasterki, ręką uformować placuszki, nałożyć farsz, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Stopniowo wkładać do wrzącej, osolonej wody i gotować 2-3 minuty od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na talerze.