Sposób przygotowania:
Czekoladowe pierogi z dynią
NADZIENIE: Dynię kroimy w drobną kostkę i przekładamy do garnka. Jabłka obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do dyni. Całość delikatnie podlewamy wodą (około ¼ szklanki) i dusimy do miękkości. W trakcie ogrzewania dodajemy cukier waniliowy. Gdy dynia jest już miękka, a jabłka się rozejdą dodajemy galaretkę. Nadzienie dokładnie mieszamy i słodzimy do smaku. Gotowe odkładamy do ostygnięcia. CIASTO: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej kakao, sól i mieszamy. Formujemy kopczyk. Następnie wykonujemy wgłębienie w którym umieszczamy jajko oraz olej. Całość zagniatamy wlewając gorącą wodę. Ciasto powinno być elastyczne i mieć jednolity kakaowy kolor. Tak przygotowane wałkujemy. Za pomocą szklanki wykrawamy koła. Na każdym kole nakładamy łyżeczkę dyniowego nadzienia. Brzegi ciasta sklejamy formując pierożki. Uformowane gotujemy około 5 minut ( od momentu wypłynięcia) w osolonej wodzie z dodatkiem tłuszczu. Gotowe wyjmujemy, delikatnie przelewamy letnią wodą. Odsączone porcjujemy na talerze. Polewamy śmietaną i oprószamy cukrem. Podajemy.
tynie_c