nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Pierogi z suszoną śliwką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Pierożki przygotowane na Wigilię, takie pierożki można zjadać same, ale pysznie także będą smakować z jogurtem, słodką śmietanką, czy z czekoladowym sosem. Ja podam je polane odrobiną miodu.

Pierogi z suszoną śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z suszoną śliwką

 

  • 2,5 szklanki mąki plus trochę do podsypywania podczas rozwałkowywania ciasta na pierogi
  • 2/3 szklanki wody
  • 1 jajko
  • 20g cukru waniliowego
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 200g suszonych śliwek
  • aromat waniliowy

Sposób przygotowania:

Pierogi z suszoną śliwką
Z 2,5 szklanek mąki, z wody, jajka, oleju, cukru waniliowego i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. W garnku nastawić wodę na gotowanie dodając do niej kilka kropli aromatu waniliowego. Zagniecione ciasto partiami rozwałkowywać wałkiem na powierzchni podsypanej mąką. W rozwałkowanym cieście szklanką wycinać okrągłe placki. Na jeden placek kłaść jedną suszoną śliwkę (chyba, że śliwka była nieduża to kładłam dwie) i przykrywać śliwkę ułożoną na jednym placku drugim wyciętym plackiem. Zlepiać boki łącząc ze sobą oba okrągłe placki zalepiając suszoną śliwkę w środku. Dookoła pieroga zrobić wzorek widelcem przykładając zęby widelca na około pieroga w jego złączeniu. Postępować identycznie przy lepieniu każdego okrągłego pierożka. Ulepione pierogi przekładać na wrzącą, zagotowaną w garnku wodę z dodatkiem aromatu waniliowego i wyławiać pierożki łyżką cedzakową jak będą unosić się na powierzchni wody. 
Pierogi z suszoną śliwką
Ręcznie zagniecione jednolite i elastyczne ciasto pierogowe.
Pierogi z suszoną śliwką
Okrągłe placki wycięte szklanką w rozwałkowanym cieście.
Pierogi z suszoną śliwką
Suszona śliwka ułożona na jednym wyciętym okrągłym placku.
Pierogi z suszoną śliwką
Gotowy zlepiony pierożek z suszoną śliwką w środku przed ugotowaniem.