Sposób przygotowania:
Pierogi z suszoną śliwką
Z 2,5 szklanek mąki, z wody, jajka, oleju, cukru waniliowego i szczypty soli zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. W garnku nastawić wodę na gotowanie dodając do niej kilka kropli aromatu waniliowego. Zagniecione ciasto partiami rozwałkowywać wałkiem na powierzchni podsypanej mąką. W rozwałkowanym cieście szklanką wycinać okrągłe placki. Na jeden placek kłaść jedną suszoną śliwkę (chyba, że śliwka była nieduża to kładłam dwie) i przykrywać śliwkę ułożoną na jednym placku drugim wyciętym plackiem. Zlepiać boki łącząc ze sobą oba okrągłe placki zalepiając suszoną śliwkę w środku. Dookoła pieroga zrobić wzorek widelcem przykładając zęby widelca na około pieroga w jego złączeniu. Postępować identycznie przy lepieniu każdego okrągłego pierożka. Ulepione pierogi przekładać na wrzącą, zagotowaną w garnku wodę z dodatkiem aromatu waniliowego i wyławiać pierożki łyżką cedzakową jak będą unosić się na powierzchni wody.
Nina W.