Annisa

Annisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Pyszne, rozpływające się w ustach pierogi. Czekoladowe ciasto, miętowy twarożek i waniliowa śmietanka łączą się w harmonijną całość.

Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem

Składniki:

Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem

 

  • Na 34 pierogi:
  • Na nadzienie:
  • 1 kg twarogu półtłustego
  • kilka gałązek świeżej mięty
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • Na ciasto:
  • 625 g mąki pszennej
  • 7,5 łyżki kakao
  • 1,25 szklanki gorącej wody
  • 2,5 łyżki oleju
  • Śmietanka waniliowa:
  • 250 ml śmietanki 18% słodkiej
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • laska wanilii

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem
Do rondelka wlać śmietankę, dodać przepołowioną i wydrążoną laskę wanilii i ziarenka, dodać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia, a chłodną przelać przez sitko do dzbanuszka na mleko i wstawić do lodówki. Ciasto na pierogi zagnieść i odstawić na bok przykryte ściereczką. Twaróg zmielić w maszynce, dodać żółtka, cukier i posiekaną miętę, wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką powycinać okręgi. Każdy delikatnie rozwałkować, żeby ciasto było cieniutkie i na każdy okrąg nałożyć czubatą łyżeczkę twarożku, po czym złożyć na pół i docisnąć brzegi za pomocą ząbków widelca lub palcami. Posklejane pierogi wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane śmietanką i ozdobione drobnymi listkami mięty.