Sposób przygotowania:
Czekoladowe pierogi z miętowym twarogiem
Do rondelka wlać śmietankę, dodać przepołowioną i wydrążoną laskę wanilii i ziarenka, dodać cukier waniliowy i podgrzewać na małym ogniu przez 5-7 minut. Następnie odstawić do ostygnięcia, a chłodną przelać przez sitko do dzbanuszka na mleko i wstawić do lodówki. Ciasto na pierogi zagnieść i odstawić na bok przykryte ściereczką. Twaróg zmielić w maszynce, dodać żółtka, cukier i posiekaną miętę, wymieszać. Ciasto rozwałkować cienko i szklanką powycinać okręgi. Każdy delikatnie rozwałkować, żeby ciasto było cieniutkie i na każdy okrąg nałożyć czubatą łyżeczkę twarożku, po czym złożyć na pół i docisnąć brzegi za pomocą ząbków widelca lub palcami. Posklejane pierogi wrzucać do gotującej, osolonej wody i gotować przez 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Podawać polane śmietanką i ozdobione drobnymi listkami mięty.