bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Czekoladowe śnieżne muffinki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Muffinki na mikołajkowe przyjęcie.

Czekoladowe śnieżne muffinki

Składniki:

Czekoladowe śnieżne muffinki

 

  • 200 gr mąki
  • 100 gr cukru,
  • 1 szt cukier wanilinowy,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • szczypta soli
  • 150 ml mleka
  • 2 szt jajka
  • 3 łyzki masła
  • 60 gr czekolady gorzkiej
  • lukier (gotowy)
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Czekoladowe śnieżne muffinki
Formę do muffinek wysmarować margaryną, a następnie wysypać bułką tartą albo mąką. Można też po prostu wyłożyć ją odpowiednimi bibułkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Suche składniki dokładnie mieszamy. Masło roztapiamy i lekko trzeba ostudzić. Sładniki mokre również mieszamy (jajka powinny być roztrzepane). Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką tak długo, aż powstanie w miarę jednolita masa. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy łyżką. Formę napełniamy do 3/4 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Ozdabiamy lukrem i cukrem pudrem