bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

SUPERPRZEPIS

Czekoladowe wieże

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Przepis jest domowe "Czekoladowe wieże" jak z firmy DecoMorreno. Przepis z http://smaker.pl/przepisy//czekoladowe-wieze,29630

Czekoladowe wieże Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowe wieże

 

  • ciasto:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 gram masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody
  • krem ajerkoniakowy:
  • budyń waniliowy z cukrem
  • 350ml mleka
  • 1/2 kostki masła miękkiego
  • 200 ml ajerkoniaku
  • dekoracja:
  • 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
  • 150ml gorącej wody
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowe wieże
Robimy ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiać. Połączyć obie mąki z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić na sztywno. Utrzeć miękkie masło z cukrem, potem dodać żółtka, dalej ucierać. Wsypać wymieszaną mąkę z dodatkami, utrzeć ponownie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 180 stopni C do suchego patyczka. Po wyjęciu powinno opaść (to dobrze bo wierzch powinien być równo płaski). Zostawiamy do ostudzenia. Robimy krem. Z mleka należy odlać 1/2 szklanki, wsypać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i ugotować budyń, mieszając żeby nie powstały grudki, ostudzić. Miękkie masła utrzeć na puszysto, porcjami dodawać zimny budyń, a następnie stopniowo ajerkoniak cały czas miksując. Gotową masę lekko schłodzić. Galaretkę robimy wg przepisu w płaskim naczyniu, ale zalewając ją tylko 150ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wystudzone ciasto przeciąć na połowę. Wierzch jeśli nie jest równy wyrównać nożem ścinając wypukłości. Można też przyciąć boki. W górnym blacie ciasta wyciąć 3-4 kółka kieliszkiem na otwory wieży. Ostrożnie wyjąć ciasto z kieliszka,które posłuży nam za wieże. Dolny blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy górny blat z wyciętymi kółkami lekko dociskając. W wycięte otwory wlewamy tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości. Na galaretkę w otwory wkładamy wycięte wcześniej wieżyczki ciasta. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Czekoladowe wieże
Upieczone ciasto przekrojone na pół i wycięte otwory na wieże
Czekoladowe wieże
Ciasto złożone z dwóch części przełożone kremem ajerkoniakowym
Czekoladowe wieże
Czekoladowe wieże z kremem ajerkoniakowym w przekroju
Czekoladowe wieże
Czekoladowe wieże z kremem idealne do niedzielnej kawy