Sposób przygotowania:
Czekoladowe wieże
Robimy ciasto. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę pszenną przesiać. Połączyć obie mąki z proszkiem, sodą i kakao. Białka ubić na sztywno. Utrzeć miękkie masło z cukrem, potem dodać żółtka, dalej ucierać. Wsypać wymieszaną mąkę z dodatkami, utrzeć ponownie. Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć do keksówki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w 180 stopni C do suchego patyczka. Po wyjęciu powinno opaść (to dobrze bo wierzch powinien być równo płaski). Zostawiamy do ostudzenia. Robimy krem. Z mleka należy odlać 1/2 szklanki, wsypać do niego budyń i dokładnie wymieszać. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać mleko z budyniem i ugotować budyń, mieszając żeby nie powstały grudki, ostudzić. Miękkie masła utrzeć na puszysto, porcjami dodawać zimny budyń, a następnie stopniowo ajerkoniak cały czas miksując. Gotową masę lekko schłodzić. Galaretkę robimy wg przepisu w płaskim naczyniu, ale zalewając ją tylko 150ml wody. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Wystudzone ciasto przeciąć na połowę. Wierzch jeśli nie jest równy wyrównać nożem ścinając wypukłości. Można też przyciąć boki. W górnym blacie ciasta wyciąć 3-4 kółka kieliszkiem na otwory wieży. Ostrożnie wyjąć ciasto z kieliszka,które posłuży nam za wieże. Dolny blat ciasta smarujemy kremem, kładziemy górny blat z wyciętymi kółkami lekko dociskając. W wycięte otwory wlewamy tężejącą galaretkę do 2/3 wysokości. Na galaretkę w otwory wkładamy wycięte wcześniej wieżyczki ciasta. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Na koniec posypać cukrem pudrem.
agabi22