Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czekoladowiec na zimno

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Śmietanowe ciasto z mleczną czekoladą, na spodzie z kruchych czekoladowych ciastek i masła. Ciasto ma kremową konsystencję i po prostu rozpływa się w ustach:)

Czekoladowiec na zimno

Składniki:

Czekoladowiec na zimno

 

  • 150 g ciastek kruchych czekoladowych
  • 1/3 kostki masła
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka żelatyny
  • 200 g czekolady mlecznej
  • 1/2 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowiec na zimno
Ciastka przełożyć do miski i mocno rozkruszyć. Do pokruszonych ciastek dodać roztopione i przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć do tortownicy. Lekko ugnieść i odłożyć do lodówki na pół godziny. Żelatynę namoczyć w zimnym mleku, następnie rozpuścić ją podgrzewając i przestudzić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do metalowej miseczki, roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Do bitej śmietany dodać roztopioną czekoladę i ciepłą żelatynę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Czekoladową masę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać powierzchnię. Ciasto mocno schłodzić w lodówce.