iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Czekoladowo-owocowe ciasto

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepyszne ciasto z którym jest troszkę zachodu, ale warto bo w smaku jest cudne, produktem ubocznym są żółtka jajek, ale z nimi też coś można potem wymyślić.

Czekoladowo-owocowe ciasto

Składniki:

Czekoladowo-owocowe ciasto

ciasto kruche:

ciasto czekoladowe:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 budynie czekoladowe
  • 20 gram kakao
  • 1/2 szklanki oleju

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-owocowe ciasto
Zimne masło posiekać z cukrem, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i jajko, szybko zagnieść ciasto. Kruche ciasto owinąć w folię i schłodzić około 2 godzin w lodówce.

Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozwałkować na dnie 3/4 schłodzonego ciasta, następnie podpiec w temp. 170 st przez 10 minut i lekko przestudzić. 

Pod koniec zapiekania ciasta zaczynamy przygotowanie ciasta czekoladowego.

Białka jajka ubić na sztywno z dodatkiem cukru, kiedy beza będzie sztywna i szklista dodajemy do niej przesiany proszek budyniowy razem z kakao i po delikatnym wymieszaniu na koniec wlewamy olej ( bardzo delikatnie mieszamy). 

Ciasto czekoladowe wylewamy na podpieczony i przestudzony spód z ciasta kruchego, wierzch posypujemy owocami i pozostałym kruchym ciastem pokruszonym na mniejsze kawałki.

Pieczemy w 170 st przez 30 minut.

Tagi:

ciasto deser