Sposób przygotowania:
Czekoladowo- pomarańczowy sernikETAP 1
SPÓD:Składniki spodu umieszczamy na stolnicy. Zagniatamy je energicznie do uzyskania jednolitego ciasta. Gotowe wałkujemy na grubość około 0,6 cm.
Ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 24 cm. Widelcem nakłuwamy je w kilku miejscach.
ETAP 2
SER:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Do malaksera przekładamy ser biały, ser mascarpone, żółtka, cukier puder oraz masło. Składniki miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Między czasie czekolady rozpuszczamy z dodatkiem mleka. Rozpuszczone łączymy z kakao i delikatnie studzimy.
Tak przygotowaną czekoladową masę łączymy z masą serową.
ETAP 3
Gdy składniki się połączą dodajemy do całości budyń oraz mąkę. Na koniec całość łączymy z pianą z białek.
ETAP 4
Skórkę pomarańczową obtaczamy w mące.
Otrzymaną masę serową wykładamy naprzemiennie ze skórką pomarańczową na ciasto kruche.
Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy go około 60 minut w 180°C.
Upieczony wyjmujemy i dokładnie studzimy. Najlepiej pozostawić go na całą noc do ostygnięcia, a następnego dnia wykończyć.
ETAP 5
POLEWA: Margarynę rozpuszczamy. Między czasie jajko ubijamy na parze z cukrem. Do ubitego dokładamy kakao oraz wlewamy gorący tłuszcz. Tak otrzymaną polewą dekorujemy czekoladowy sernik. Na zastygniętą wykładamy kandyzowaną pomarańczę. Ciasto przechowujemy w chłodzie.
Przed podaniem sernik dodatkowo dekorujemy skórką z pomarańczy.
POMARAŃCZA: Owoce dokładnie myjemy.
Wodę łączymy z cukrem i podgrzewamy. Między czasie pomarańczę kroimy w 0,5 cm plastry. Do ciepłego syropu wkładamy przygotowaną pomarańczę. Plasterki powinny być całe zanurzone w syropie. Gotujemy je na wolnym ogniu około 1 godzinę. W trakcie gotowania możemy je przewrócić na drugą stronę, by owoce równomiernie nasączyły się cukrem.
Gotowe, szkliste wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Tak przygotowane wkładamy na około 40 minut do piekarnika. Suszymy je w 100°C. W trakcie pieczenia plasterki kontrolujemy, by ich środki zbyt mocno się nie zrumieniły. Wówczas mogą okazać się gorzkie.
Po określonym czasie pomarańczę wyjmujemy i studzimy. Ostygnięte plasterki wykładamy na wierzch sernika.