Sposób przygotowania:
Sernik pomarańczowy
Herbatkini czekoladowe drobno pokruszyć i wymieszać z roztopnonym masłem. Powstałą masą wyłożyć dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do lodówki na 30 minut. Ser przepuścić przez praskę do ziemniaków dwa razy, zmieszać z serkiem mascarpone. Miksować na puszystą masę, dodając cukier, śmietanę i skórkę otartą z 4 pomarańczy, 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy, szczyptę soli i makę, potem pojedynczo jajka. W tortownicy na masie herbatnikowej ułożyć masę serową. Tortownicę z zewnątrz zabezpieczamy folią aluminiową.Do blaszki w piekarniku wlewamy wodę, wkładamy tortownicę i sernik pieczemy w kąpieli wodnej w piekarniku nagrzanym do 170 stopni z termoobiegiem przez godzinę i 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i trzymamy ciasto w zamkniętym piekarniku jeszcze przez godzinę. W czasie pieczenia przygotowujemy glazurę na wierzch sernika. Resztę soku, która została z 4 pomarańczy wlewamy do rondelka, dodajemy skórkę startą z 1 pomarańczy i sok z jednej pomarańczy, dodajemy cukier i gotujemy wszystko na niewielkim ogniu aż co najmniej połowa wyparuje. Żelatynę rozpuszczmy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy do rodnelka (zdjętego już z ognia!) Dokładnie mieszamy. Jak już ostygnie to smarujemy upieczony, ostuszony sernik, wyjęty wcześniej już z tortownicy. Ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin, a najlepiej na całą noc