Milenka_olsztyn

Milenka_olsztyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Czekoladowo-sernikowe muffiny z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Czekoladowo-sernikowe muffiny z wiśniami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Czekoladowo-sernikowe muffiny z wiśniami

 

  • Masa serowa:
  • 150 - 200 g sera twarogowego śmietankowego (np. zmielonego jak na sernik)
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 3 łyżki białego cukru
  • 1 białko jajka
  • Masa czekoladowa:
  • 100 g masła
  • 40 g kakao
  • 100 g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Dodatkowo konfitura wiśniowa

Sposób przygotowania:

Czekoladowo-sernikowe muffiny z wiśniami
* Piekarnik nagrzać do 175 stopni. W rondelku na małym ogniu roztopić masło, dodać kakao, wymieszać do rozpuszczenia i zagotować. Odstawić z ognia, dodać 3 łyżki konfitury wiśniowej (z wiśniami lub bez), cukier, jajka, przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką do połączenia się składników. * W miseczce wymieszać łyżką twaróg śmietankowy z mąką, białym cukrem i białkiem jaja. * Czekoladową masę wyłożyć do sylikonowych lub papierowych foremek. Masą wypełnić pojemniczki nie więcej niż do około 1/2 - 2/3 ich objętości. Na wierzch wyłożyć masę serową a w środek włożyć po 3 wiśnie z konfitury lub syropu (uwaga: foremki nie mogą być całkowicie wypełnione, gdyż ciasto urośnie jeszcze podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 23 minuty. * Ostudzić na metalowej kratce. Udekorować pozostałymi wiśniami z konfitury i syropem. Można jeść jeszcze ciepłe,
Czekoladowo-sernikowe muffiny z wiśniami
Etap 1