akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Obłędnie czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką. Idealne ciasto na weekend. Serdecznie polecam!

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

Składniki:

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

Biszkopt czekoladowy ciemny

  • 5 jajek w temperaturze pokojowej
  • 3/4 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/3 szkl. kakao
  • 50 g startej, gorzkiej czekolady

Biszkopt czekoladowy jasny

Krem czekoladowy ciemny

  • 250 g masła miękkiego
  • 100 g gorzkiej/ mlecznej czekolady
  • 100 g serka mascarpone

Krem czekoladowy jasny

Leśna galaretka

  • 2 galaretki owoce leśne (można zastąpić, np. wiśniową, truskawkową)
  • 600 g owoców leśnych (maliny, jeżyny, jagody, porzeczki itp.)

Sposób przygotowania:

Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretką

Biszkopt czekoladowy ciemny

Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Biszkopt czekoladowy jasny

Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 20 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Krem czekoladowy ciemny

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie, połączyć ją z serkiem mascarpone. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.

Krem czekoladowy jasny

Przygotować tak samo jak krem czekoladowy ciemny.

Leśna galaretka

Galaretki rozpuścić w 600 ml. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.

Składanie ciasta:

Biszkopt czekoladowy ciemny wysmarować kremem czekoladowym ciemnym i przykryć jasnym biszkoptem. Biszkopt wysmarować kremem jasnym. Na wierzchu umieścić owoce leśne, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!