Sposób przygotowania:
Czekoladowy przekładaniec z leśną galaretkąBiszkopt czekoladowy ciemny
Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i kakao przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 170 st.C piekarniku około 30-40 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Biszkopt czekoladowy jasny
Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując. Mąkę i proszek przesiać, wsypać do piany razem z czekoladą, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do formy. Piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku około 20 minut (warto zrobić test patyczkiem-jeśli wbity do ciasta będzie suchy, oznacza to, że biszkopt jest upieczony). Wyjąć z piekarnika i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
Krem czekoladowy ciemny
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, gdy lekko przestygnie, połączyć ją z serkiem mascarpone. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać czekoladę z mascarpone, cały czas miksując do uzyskania jednolitego, puszystego kremu.
Krem czekoladowy jasny
Przygotować tak samo jak krem czekoladowy ciemny.
Leśna galaretka
Galaretki rozpuścić w 600 ml. wrzącej wody, odstawić do lekkiego stężenia.
Składanie ciasta:
Biszkopt czekoladowy ciemny wysmarować kremem czekoladowym ciemnym i przykryć jasnym biszkoptem. Biszkopt wysmarować kremem jasnym. Na wierzchu umieścić owoce leśne, a następnie zalać je tężejącą galaretką. Całość schłodzić w lodówce do stężenia. Smacznego!
kalia