WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1015]

Czekoladowy ryż na mleku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny deser lub pożywny posiłek śniadaniowy dla dzieci i dorosłych czyli ryż ugotowany na mleku z dodatkiem budyniu czekoladowego.

Czekoladowy ryż na mleku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy ryż na mleku

 

  • ok. 2szkl. mleka 1,5%
  • 1/3szkl. suchego ryżu
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 pełne łyżeczki budyniu czekoladowego z cukrem

Sposób przygotowania:

Czekoladowy ryż na mleku

ETAP 1:

Suchy ryż wsypać do rondla z grubym dnem. Zalać go ok. 1,5 szklanki zimnego mleka i zagotować. Wsypać ok. 3 łyżeczki cukru. i wymieszać. Gotować na bardzo małym ogniu aż ryż wchłonie całe mleko i będzie mięciutki. Często w tym czasie mieszać żeby ryż się nie przykleił do dna i nie przypalił.

Do szklanki wsypać 2 czubate łyżeczki budyniu czekoladowego z cukrem. Wlać pozostałe 0,5 szklanki zimnego mleka i dobrze rozmieszać. Zawiesinę wlać do ugotowanego ryżu na mleku i mieszając gotować na małym ogniu aż budyń zgęstnieje.

Gotowy budyń przełożyć do miseczki i podawać na gorąco.

Czekoladowy ryż na mleku
Rozrobony budyń czekoladowy dodany do ugotowanego ryżu
Czekoladowy ryż na mleku
Budyń czekoladowy rozmieszany w zimnym mleku
Czekoladowy ryż na mleku
Ugotowany ryż na mleku przed dodaniem budyniu
Czekoladowy ryż na mleku
Suchy ryż zalany zimnym mlekiem przed zagotowaniem