Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Kokosowe serniczki z musem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Smaczne serniczki dla miłośników kokosów. Pokryte musem czekoladowym i alkoholową wisienką.

Kokosowe serniczki z musem czekoladowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kokosowe serniczki z musem czekoladowym

 

 

  • MUS CZEKOLADOWY:
  • 1 tabliczka czekolady gorzkiej
  • 1 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 1 łyżka wody
  • wiśnie z nalewki

Sposób przygotowania:

Kokosowe serniczki z musem czekoladowym
Wodę,mleko i wiórki kokosowe umieścić w garnuszku i gotować, aż wszystko zgęstnieje. Należy często mieszać żeby nie przypalić. Zmiksować blenderem. Pomimo rozdrobnienia wiórka kokosowe i tak będą wyczuwalne. Włożyć ser mielony (użyłam z wiaderka) do misy miksera i dodawać po kolei wszystkie składniki, łącznie z ugotowanymi wiórkami. Zmiksować tylko do momentu połączenia się składników. Gotową masą serową wypełnić foremki do muffinek (użyłam silikonowych). Piec w temperaturze 160 stopni przez ok 30-40 minut. Śmietankę z cukrem pudrem podgrzewać do momentu zagotowania. Zdjąć z palnika dodać kostki czekolady i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Żelatynę rozpuścić w wodzie i dodać do czekolady. Kiedy mus zacznie gęstnieć przełożyć do rękawa cukierniczego i wyłożyć na upieczone i wystudzone serniczki. Na każdy serniczek położyć wisienkę. Smacznego!
Kokosowe serniczki z musem czekoladowym
Ugotowane wiórka kokosowe zmiksować blenderem.
Kokosowe serniczki z musem czekoladowym
Wszystkie składniki na serniczki zmiksować tylko do momentu połączenia się składników.
Kokosowe serniczki z musem czekoladowym
Masą serową wypełnić foremki do muffinek.
Kokosowe serniczki z musem czekoladowym
Kiedy mus czekoladowy będzie gęstnieć nałożyć go na serniczki.