teresa o

teresa o

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

pyszny kremowo czekoladowy serniczek

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami

 

  • 800 g serka waniliowego vitello
  • 300 g śmietany 18%
  • 2 łyżki żelatyny
  • pół szklanki ciepłej wody
  • 150 g czekolada mleczna
  • 70 g czekolada gorzka 75%
  • 200 g markizy czekoladowe
  • 120 g masła
  • kompot wiśniowy
  • 2 galaretki wiśniowe

Sposób przygotowania:

Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
Ciastka zmiksować i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Tortownicę wyłożyć folią spożywczą i na dno wyłożyć ciasto-schłodzić. Ser wymieszać ze śmietaną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie oraz z rozpuszczoną żelatyną. Masę wylać na schłodzony spód, przykryć folią i schłodzić godzinkę. Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wody, wiśnie wydrylować i odsączyć. Owoce ułożyć na wierzchu ciasta i zalać tężejącą galaretką. Ciasto schłodzić 3-4 godziny przed podaniem.
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
ciastka miksujemy i łączymy z roztopionym masłem
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
formę wykładamy folią spożywczą i ciastem wypełniamy dno
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
ser mieszamy ze śmietaną, rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladzie, i z rozpuszczoną w pół szklanki wody żelatyną wylewamy do formy owijamy folią i schładzamy przez godzinką
Czekoladowy sernik na zimno z wiśniami
2 galaretki rozpuszczamy w ół litra wody, wydrylowane odsączone wiśnie układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą galaretką-schładzamy około 3-4 godzin