SUPERPRZEPIS

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy

  • 6
  • Ewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy Więcej zdjęć (5)

Sezamki + gorzka czekolada, kokos+ biała czekolada, jeżyny + mleczna czekolada = potrójnie czekoladowy sernik z trzema współgrającymi i uzupełniającymi się nutami smakowymi. Gorąco polecam!

Składniki:

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy

 

  • Składniki:
  • Spód:
  • 100 g herbatników
  • 110 g sezamków
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 100 g zimnej gorzkiej czekolady

 

  • Masa serowa:
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 czekolady białe
  • 1 kg sera twarogowego trzykrotnie zmielonego
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g wiórek kokosowych
  • 4 łyżki miodu spadziowego
  • 1,5 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia galaretek

 

  • Dekoracja:
  • wiórki kokosowych
  • 54 g sezamków

 

  • Polewa jeżynowa:
  • konfitura jeżynowa - 2 łyżki
  • 100 g mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy
Spód: Herbatniki, czekoladę i sezamki kruszymy w malakserze. Dodajemy do nich stopione masło i cukier całość krótko miksujemy. Musimy uzyskać konsystencję mokrego piasku. Całość przekładamy do przygotowanej foremki - tortownicy o średnicy 26cm. Masa serowa: Galaretki rozpuszczamy w dwóch szklankach gorącej wody. Dodajemy połamaną na kawałki białą czekoladę i mieszamy, żeby całość się rozpuściła. Odstawiamy, żeby masa przestygła i zaczęła lekko tężeć. Masło ucieramy z miodem. Dodajemy stopniowo ser i lekko tężejącą masę galaretkowo-czekoladową. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe- delikatnie mieszamy. Masę przekładamy na ciasteczkowy spód i wstawiamy do stężenia do lodówki. Dekoracja: •wiórki kokosowych •54 g sezamków Do boków ciasta przyklejamy połówki ciasteczek-sezamków i wiórki kokosowe.Polewa jeżynowa: •konfitura jeżynowa - 2 łyżki •100 g mlecznej czekolady W rondelku podgrzewamy konfiturę. Dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy, aż wszystko ładnie się połączy. Lekko przestudzonym sosem polewamy sernik. Smacznego!
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy - przygotowanie spodu- ugniatanie masy ciasteczkowo-sezamkowo-czekoladowej
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy
Etap 2Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy - przygotowanie masy serowo-kokosowo-czekoladowej, łączenie galaretki i białej czekolady z serem utartym z miodem i masłem
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy
Etap 3 Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy - zdobienie boków ciasta, przyklejanie podzielonych na pół sezamków oraz wiórków kokosowych do boków sernika
Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy
Etap 4 Potrójnie czekoladowy sernik sezamkowo-kokosowy - gotowe ciasto zwieńczone polewą czekoladowo-jeżynową