SUPERPRZEPIS

Czekoladowy torcik z gruszką

  • 5
         
ocena: 5/5 głosów: 8
Czekoladowy torcik z gruszką Więcej zdjęć (2)

Ten torcik to prawdziwa rozkosz dla każdego podniebienia

Składniki:

Czekoladowy torcik z gruszką

 

  • Składniki na biszkopt:
  • 3 żółtka
  • 3 białka
  • 1/2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mączki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki płaskie kakao
  • Składniki na masę śmietanową białą:
  • 1 szklankę śmietany 30%
  • 200g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 czekolada biała
  • gruszki z kompotu
  • Składniki na masę śmietanową kakaową:
  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 1 i 1/3 czekolada gorzka
  • 1 i 1/3 czekolada mleczna

Sposób przygotowania:

Czekoladowy torcik z gruszką
Białka ubić na sztywną pianę.Do ubitych białek dodawać stopniowo cukier i na koniec żółtka.Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką.Tortownicę o średnicy 26 cm wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.Ciasto wyłożyć do tortownicy i piec w piekarniku nagrzanym do160 stopni przez ok 30 minut.Po upieczeniu ciasto wyłożyć na np: deskę aby ostygło.Zimne ciasto przekroić na dwa placki. Czekoladę białą rozpuścić w kąpieli wodnej .Żelatynę rozpuścić odrobinie gorącej wody.Śmietanę ubić dodać serek,żelatynę i rozpuszczoną czekoladę.Jeśli masa jest zbyt płynna to wstawić na chwilę do lodówki.Połowę lekko gęstniejącej masy wyłożyć na pierwszy blat ,na krem poukładać kawałki gruszek z kompotu i rozsmarować resztę kremu. Przykryć drugim blatem lekko dociskając. Robimy masę kakaową:Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej ,przestudzić. Śmietanę ubić i połączyć z rozpuszczona czekoladą.Tak przygotowanym kremem ozdobić torcik.Torcik ozdobić gruszkami i wstawić do lodówki co najmniej na 3 godziny.
Czekoladowy torcik z gruszką
Zdjęcie przedstawia torcik pokazany p profilu bocznego