Pomoria

Pomoria

Kucharz
[Przepisów: 11]

Czereśnie w galaretce...Poezja!..:-)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Świetna na tosty, do racuchów...i do podjadania łyżką..:-)))

Czereśnie w galaretce...Poezja!..:-)

Składniki:

Czereśnie w galaretce...Poezja!..:-)

 

  • Proporcja na :
  • 1 kg jędrnych i zdrowych czereśni
  • 1 kg cukru
  • 1 3/4 szklanki wody

 

  • na galaretkę:
  • 1/2 l soku mieszanego z czerwonych i czarnych porzeczek
  • 40 dag cukru

Sposób przygotowania:

Czereśnie w galaretce...Poezja!..:-)
Czereśnie umyć, przebrać, usunąć ogonki i pestki. W garnuszku zagotować wodę z cukrem i wrzucić czereśnie...gotować 5 min. od zawrzenia...odstawić na 12 godz. takie gotowanie powtórzyć jeszcze 2 razy..zszumować...odlać sok. do soku porzeczkowego dodać cukier, gotować i kiedy zacznie krzepnąć włożyć czereśnie i zagotować... tak przygotowanymi konfiturami z galaretką napełniać słoiczki. Tak przygotowywanych konfitur w zasadzie się nie pasteryzuje, ale ja to robię...tak ok.20 min. dla pewności...:-)