Sposób przygotowania:
Czereśnio- michałkowe ciastoETAP 1
Czereśnie myjemy, osuszamy, usuwamy ogonki i drylujemy.
ETAP 2
Do miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszystą masę.
ETAP 3
Do puszystej dodajemy naprzemiennie mąkę, proszek do pieczenia i płynne składniki. Na koniec dodajemy śmietanę.
ETAP 4
Dokładnie utarte ciasto wykładamy na przygotowaną (wyłożoną papierem do pieczenia) tortownicę.
ETAP 5
Na wierzchu układamy przekrojone na połowę cukierki michałki. Pomiędzy nie układamy czereśnie.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 40 minut w 180°C.
Upieczone ciasto wyciągamy. Na jeszcze ciepłe ścieramy białe michałki ( na tarce o grubych oczkach).
Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem delikatnie oprószamy cukrem pudrem.