aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Czereśnie w racuchowym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na wczorajszy deser wymyśliłam soczyste czereśnie w mięciutkim, pulchnym cieście. Przepis godny polecenia, gdyż są bardzo smaczne. Uwaga przy gryzieniu, bo pryska sok.

Czereśnie w racuchowym cieście Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Czereśnie w racuchowym cieście

 

Sposób przygotowania:

Czereśnie w racuchowym cieście
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Następnie kruszymy drożdże i całość dokładnie mieszamy, opruszamy mąką i odstawiamy na 10 minut. Następnie do miseczki wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dodajemy jeszcze pozostały cukier i całość dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to ubijaczką do jajek).

Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia i napęcznienia. W tym czasie możemy opłukać czereśnie koniecznie z ogonkami i zostawić do całkowitego wysuszenia. Gdy ciasto i owoce są już gotowe, to wlewamy do rondelka większą ilość oleju. Kolejno maczamy w cieście czereśnie i zanurzamy w gorącym oleju.

Smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru oleju. Ostygnięte czereśnie w cieście opruszamy cukrem pudrem.

Deser jest bardzo smaczny, lecz nie polecam go dla małych dzieci ze względu na pestki.
Czereśnie w racuchowym cieście
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko, dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i opruszamy mąką.
Czereśnie w racuchowym cieście
Dosypujemy mąkę i cukier, wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Czereśnie w racuchowym cieście
Umyte i osyszone czereśnie dokładnie obtaczamy w cieście trzymając za ogonki.
Czereśnie w racuchowym cieście
Wkładamy na gorący olej i smażymy z każdej strony do zrumienienia.
Czereśnie w racuchowym cieście
Gotowe wyjmujemy łyżką cedzakową.
Czereśnie w racuchowym cieście
Odsączone z nadmiaru oleji i ostygnięte czereśnie w cieście opruszamy cukrem pudrem.