Sposób przygotowania:
Czereśnie w racuchowym cieście
Do miseczki wlewamy ciepłe mleko i dodajemy 1 łyżeczkę cukru. Następnie kruszymy drożdże i całość dokładnie mieszamy, opruszamy mąką i odstawiamy na 10 minut. Następnie do miseczki wsypujemy mąkę i wbijamy jajko. Dodajemy jeszcze pozostały cukier i całość dokładnie mieszamy (ja zrobiłam to ubijaczką do jajek).
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia i napęcznienia. W tym czasie możemy opłukać czereśnie koniecznie z ogonkami i zostawić do całkowitego wysuszenia. Gdy ciasto i owoce są już gotowe, to wlewamy do rondelka większą ilość oleju. Kolejno maczamy w cieście czereśnie i zanurzamy w gorącym oleju.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru oleju. Ostygnięte czereśnie w cieście opruszamy cukrem pudrem.
Deser jest bardzo smaczny, lecz nie polecam go dla małych dzieci ze względu na pestki.
Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 10 minut do lekkiego wyrośnięcia i napęcznienia. W tym czasie możemy opłukać czereśnie koniecznie z ogonkami i zostawić do całkowitego wysuszenia. Gdy ciasto i owoce są już gotowe, to wlewamy do rondelka większą ilość oleju. Kolejno maczamy w cieście czereśnie i zanurzamy w gorącym oleju.
Smażymy z każdej strony do zrumienienia. Gotowe wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na papierowym ręczniku do odsączenia z nadmiaru oleju. Ostygnięte czereśnie w cieście opruszamy cukrem pudrem.
Deser jest bardzo smaczny, lecz nie polecam go dla małych dzieci ze względu na pestki.