IwonaDD

IwonaDD

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 59]

Książka Kucharska: Ciasta i desery z czereśniami

Czereśnie w cieście

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Prosta przekąska z czereśni, polecana szczególnie dla tych, którzy mają trudności z trawieniem surowych czereśni i dzieci

Czereśnie w cieście

Składniki:

Czereśnie w cieście

 

  • 200 g czereśnie
  • na ciasto naleśnikowe:
  • 1 szt jajko
  • 100 grmąka
  • 100 ml mleko
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 l olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Czereśnie w cieście
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego: rozbic jajka i odzielic zółtka od białek; Zółtka wymieszać z mlekiem, mąką,sodą i cukrem, białka ubić na szytwną pianę i delikatnie połączyc z gestym ciastem, odstawić na pół godziny w zimne miejsc; W tym czasie zająć się oczyszczeniem, osuszeniem i wydrylowaniem czereśni, należy to robić od dołu czereśni,starając się by nie oberwał się "ogonek" czereśni.Rozgrzać olej do temp. 180-190 stopni. Wydrylowane czereśnie szybko zanurzać w cieście i stopniowo, po jednej wrzucać na głęboki olej ( chodzi o to,żeby się nie zlepiły podczas smażenia). Smażyć na rumiano (ok.2-3 min), odączyć z oleju na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem i podawać;