Sposób przygotowania:
Czereśnie w cieście
Zaczynamy od przygotowania ciasta naleśnikowego: rozbic jajka i odzielic zółtka od białek; Zółtka wymieszać z mlekiem, mąką,sodą i cukrem, białka ubić na szytwną pianę i delikatnie połączyc z gestym ciastem, odstawić na pół godziny w zimne miejsc; W tym czasie zająć się oczyszczeniem, osuszeniem i wydrylowaniem czereśni, należy to robić od dołu czereśni,starając się by nie oberwał się "ogonek" czereśni.Rozgrzać olej do temp. 180-190 stopni. Wydrylowane czereśnie szybko zanurzać w cieście i stopniowo, po jednej wrzucać na głęboki olej ( chodzi o to,żeby się nie zlepiły podczas smażenia). Smażyć na rumiano (ok.2-3 min), odączyć z oleju na papierze kuchennym, posypać cukrem pudrem i podawać;