Sposób przygotowania:
Bułeczki ze smażonymi czereśniami
Czereśnie umyć, przebrać, wydrylować. Wrzucić do rondla. Dodać cukier, smażyć na małym ogniu, aż sok odparuje (należy uważać by czereśnie się nie rozpadły).
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać roztopione masło, wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, odgazować. Pokroić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut.
Po tym czasie szklanką oprószoną mąką zrobić dołek. W dołek włożyć po kilka czereśni, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Kruszonką posypać wierzch bułeczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
Ciasto: w ciepłym mleku rozpuścić cukier i drożdże. Wlać do misy robota. Dodać roztopione masło, wbić jajko. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść jednolite ciasto. Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Następnie wyjąć ciasto na stolnicę, odgazować. Pokroić na 12 części. Z każdej uformować bułeczkę, ułożyć na wyścielonej papierem blasze. Odstawić do wyrośnięcia na 25-30 minut.
Po tym czasie szklanką oprószoną mąką zrobić dołek. W dołek włożyć po kilka czereśni, brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Kruszonką posypać wierzch bułeczek.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 20 minut.
weronikaS
Alex_M
racja :) a nawet na pierwsze. wcinamy je właśnie z zimnym kakao :)
reanja
Alex_M
dzięki :)
marcinka