SUPERPRZEPIS

Czereśniowe kieszonki

  • 3
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Czereśniowe kieszonki

Filet jest delikatnym mięsem, który lubi owoce i ciekawie z mini smakuje . Tym razem połączyłam go z czereśniami.

Składniki:

Czereśniowe kieszonki

SKŁADNIKI:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka,
  • 1 szklanka czereśni,
  • Łodyga mięty,
  • Około 5 dag sera żółtego,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Świeżo mielona sól morska,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2-3 łyżki oleju do pieczenia

Sposób przygotowania:

Czereśniowe kieszonki

ETAP 1

Czereśniowe kieszonki
W przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”.

Umyte i osuszone mięso dzielimy na dwie części. W przygotowanych połówkach fileta nacinamy „kieszenie”.

ETAP 2

Czereśniowe kieszonki
Nacięcia jak i wierzch filetów oprószamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem.

Nacięcia jak i wierzch filetów oprószamy do smaku świeżo mieloną sola i pieprzem. Pozostawiamy całość na około 0,5 godzimy do lodówki. Między czasie przygotowujemy nadzienie.

ETAP 3

Czereśniowe kieszonki
Składniki nadzienia łączymy ze sobą

Miętę siekamy. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Tak przygotowane składniki łączymy ze sobą i doprawiamy do smaku przyprawami i miodem.

ETAP 4

Czereśniowe kieszonki
Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami.

Przygotowane wcześniej filety napełniamy farszem. Brzegi spinamy wykałaczkami.

ETAP 5

Czereśniowe kieszonki
Gotowe mięso układamy w naczyniu i pieczemy

Napełnione mięso układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy olejem i pieczemy około 30-35 minut w 180˚C. Upieczone kieszonki wyjmujemy, kroimy w plastry i podajemy.