jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Sałatka z czereśniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Sezon czereśniowy w mojej kuchni nie tylko obfituje w ciasta i desery z ich udziałem. Czereśnie idealnie sprawdzają się także jako dodatek do dań mięsnych i sałatek.

Sałatka z czereśniami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sałatka z czereśniami

 

  • Składniki na 4 porcje:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Świeżo mielony pieprz,
  • świeżo mielona sól ziołowa,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1 kulka sera mozzarella w zalewie,
  • 1 ogórek gruntowy,
  • 1 mała cebula czerwona,
  • Ok. 1 szklanka dojrzałych czereśni,
  • Sałata zielona,
  • Dressing:
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka miodu,
  • Szczypta oregano,
  • Sól, pieprz do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Sałatka z czereśniami
Mięso myjemy i osuszamy. Tak przygotowane przecinamy na dwie połówki. Następnie oprószamy je świeżo mielonym pieprzem i solą. Gotowe przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy po wierzchu olejem i pieczemy do miękkości w 180˚C.Upieczone mięso studzimy, po czym kroimy na plasterki. Ser odsączamy z zalewy i kroimy na plasterki. Ogórka myjemy i kroimy w cienkie plastry. Czereśnie myjemy, osuszamy i drylujemy. Sałatkę myjemy, osuszamy i delikatnie rozrywamy na mniejsze cześci. Cebule kroimy w cienkie plasterki. Tak przygotowane składniki układamy naprzemiennie na przygotowanym talerzach. Sałatkę przed podaniem skrapiamy przygotowanym dressingiem. Dressing: Wszystkie składniki dressingu łączymy ze sobą na miseczce. Gotowym polewamy przygotowaną sałatkę.
Sałatka z czereśniami
mięso doprawiamy do smaku i pieczemy do miękkości
Sałatka z czereśniami
Upieczone i ostudzone mięso kroimy w plasterki
Sałatka z czereśniami
Czereśnie myjemy , osuszmy i usuwamy pestki
Sałatka z czereśniami
Ser mozzarella odsączmy z zalewy i kroimy w plasterki