pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Czereśniowy zawrót głowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wspaniałe efektowne ciasto na letnie przyjęcie

Czereśniowy zawrót głowy Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czereśniowy zawrót głowy

 

  • 2 opakowania herbatników Petitków (200 g)
  • 375 g kaszy manny
  • 330 g cukru
  • 30 dag masła
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (32 g)
  • 1,5 litra mleka
  • 2-3 galaretki truskawkowe
  • 45 dag czereśni
  • różowy barwnik spożywczy

 

Sposób przygotowania:

Czereśniowy zawrót głowy
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozłożyć herbatniki. Mleko wlać do garnka dodać cukry i masło. Zagotować. Zanim mleko zacznie wrzeć bardzo powoli i od razu mieszając rózgą wsypywać kaszę mannę. Do gęstniejącej kaszy wsypać barwnik - wymieszać. Barwnika dodajemy w zależności jaki odcień kremu chcemy uzyskać. Ciepłą kaszę wylewamy na herbatniki i odstawiamy do wystygnięcia. galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wody. Odstawiamy do stężenia. W jeszcze ciepłą kaszę wtykamy odpestkowane czereśnie - można zrobić szachownice i wymieszać je z innymi owocami - ja miałam akurat kiwi. Taką masę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kiedy masa będzie całkiem chłodna zalewamy owoce tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia i zastygnięcia galaretki.
Czereśniowy zawrót głowy
Blachę wykładamy herbatnikami typu petitki
Czereśniowy zawrót głowy
Gotujemy kaszę mannę do jeszcze ciepłej dodajemy barwnik
Czereśniowy zawrót głowy
Kaszę wylewamy na herbatniki na niej układamy owoce i zalewamy tężejącą galaretką