Sposób przygotowania:
Ciasto japońskie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem na sucho, następnie do suchych składników dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i mieszamy dodając jajka oraz przestudzony napar z kawy po dokładnym wymieszaniu robotem na małych obrotach.
Formę 28 cm na 35 cm wykładamy na dnie ciastem i pieczemy w temp. 180 około 30-35 minut do suchego patyczka.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie wydrylować i razem z sokiem przełożyć do garnka, zagotować i wymieszać z cukrem, mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do gotującej się frużeliny, zagotować i wystudzić.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestudzeniu dodajemy do sera utartego na jednolita masę z cukrem na koniec do masy serowej dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko ze sobą łączymy.
Masę serową wylewamy na wystudzony spód z ciasta i pasami wykładamy zimną frużeliną wiśniową lekko ją mieszając z masą serowa odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Formę 28 cm na 35 cm wykładamy na dnie ciastem i pieczemy w temp. 180 około 30-35 minut do suchego patyczka.
Frużelina wiśniowa:
Wiśnie wydrylować i razem z sokiem przełożyć do garnka, zagotować i wymieszać z cukrem, mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do gotującej się frużeliny, zagotować i wystudzić.
Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestudzeniu dodajemy do sera utartego na jednolita masę z cukrem na koniec do masy serowej dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko ze sobą łączymy.
Masę serową wylewamy na wystudzony spód z ciasta i pasami wykładamy zimną frużeliną wiśniową lekko ją mieszając z masą serowa odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
bajtek
iziona
Marta90
iziona
Jak w komentarzu powyżej, śmietana ma być dodana do masy serowej, białek w niej nie ma to literówka w przepisie, składniki są ok podane. Jeśli chodzi o żelatynę to oczywiście można zwykłą choć ja używam tej fix i nie bardzo wiem jaką ilością zwykłej ją zastąpić. Ta fix jest całkiem inna w użyciu.