iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto japońskie

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepyszne ciasto znane z cukierni, a dzisiaj możemy zrobić je sobie sami w domu, przepis znaleziony w sieci i przełożony na swoje dał taki pyszny efekt końcowy.

Ciasto japońskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto japońskie

ciasto:

  • 15 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 100 ml wody

masa serowa:

frużelina wiśniowa:

Sposób przygotowania:

Ciasto japońskie
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, mieszamy z cukrem na sucho, następnie do suchych składników dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło i mieszamy dodając jajka oraz przestudzony napar z kawy po dokładnym wymieszaniu robotem na małych obrotach.

Formę 28 cm na 35 cm wykładamy na dnie ciastem i pieczemy w temp. 180 około 30-35 minut do suchego patyczka.

Frużelina wiśniowa:

Wiśnie wydrylować i razem z sokiem przełożyć do garnka, zagotować i wymieszać z cukrem, mąkę ziemniaczaną wymieszać w 1/4 szklanki wody i wlać do gotującej się frużeliny, zagotować i wystudzić.

Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z przepisem na opakowaniu i po przestudzeniu dodajemy do sera utartego na jednolita masę z cukrem na koniec do masy serowej dodajemy pianę ubitą z białek i delikatnie wszystko ze sobą łączymy.

Masę serową wylewamy na wystudzony spód z ciasta i pasami wykładamy zimną frużeliną wiśniową lekko ją mieszając z masą serowa odstawiamy do zastygnięcia najlepiej na całą noc.
Ciasto japońskie
Na cieście zanim zastygnie trzeba zrobić ładny wzór.