marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Czerwona fasola z imbirem.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Fasolę,umyć,zalać i odstawić na noc.Odlać wodę,a fasolę ugotować.Chilli pokroić w krążki.Na patelni smażyć część składników,dodać resztę.

Czerwona fasola z imbirem.

Składniki:

Czerwona fasola z imbirem.

 

  • 250 g.suszonej,czerwonej fasoli,
  • 3 strączki świeżego chilli,
  • 1/2 łyżki klarownego masła lub oleju,
  • 30 g.drobno siekanego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 ml.śmietany,
  • 50 ml.piure pomidorowego(produkt gotowy),
  • 1 łyżeczka czarnego,mielonego pieprzu,
  • trochę liści kolendry,
  • sól.

Sposób przygotowania:

Czerwona fasola z imbirem.
Fasolę umyć,zalać wodą i odstawić na noc.Na drugi dzień z garnka wodę,a fasolę zalać świeżą i zagotować przez 10 min.Nakryć garnek pokrywką i gotować fasolę do miękkości przez 40 min. Wypestkować chili i pokroić na krążki.Na patelni rozgrzać olej i na średnim og-
-niu smażyć imbir z 2 min.dodać zmiażdżony czosnek,potem chili,piure z pomidorów,dolać
śmietanę i zamieszać całość.Fasolę odcedzić,osączyć i dać na patelnię,zamieszać ponownie i posypać solą i pieprzem i gotować dalej na małym ogniu z 5 min.Gotowe danie oprószyć liś-
-ćmi kolendry.