Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Czerwona kapusta z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kapusta ta idealna jest do mięsa i rolad

Czerwona kapusta z jabłkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona kapusta z jabłkiem

 

  • 400 g czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • do smaku sól ziołowa
  • do smaku pieprz
  • 1 łyżka cukru kryształowego
  • 1/2 cytryny - sok

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta z jabłkiem
Kapustę czerwoną szatkujemy, następnie solimy i odstawiamy na około 15 minut do puszczenia soku, sok odcedzamy - możemy go odgnieść rękoma. Odciśniętą kapustę skrapiamy wyciśniętym sokiem z połowy cytryny. jabłko obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do kapusty razem z natką pietruszki. Całość dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Podajemy jako dodatek
Czerwona kapusta z jabłkiem
Kapustę szatkujemy dość drobno - użyłem robota
Czerwona kapusta z jabłkiem
Do kapusty dodajemy starte na dużych oczkach jabłko
Czerwona kapusta z jabłkiem
Dodajemy posiekaną natke pietruszki i doprawiamy
Czerwona kapusta z jabłkiem
Wszystko dokłądnie meiszamy ze sobą do poąłczenia