Sposób przygotowania:
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Cebulę obrałam, drobno pokroiłam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju do momentu, aż zaczęła się rumienić. Kapustę drobno pokroiłam, dodałam do cebuli. Śliwki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do kapusty. Lekko posoliłam, podlałam niewielką ilością wody. Dodałam obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko (bez pestek) i jeszcze drobniej pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przemieszałam sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował i w razie potrzeby podlewałam wodą. Pod koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze solą. Kapusta nie wymagała zakwaszania i dosładzania, dla nas była w smaku idealna :)
dża
edytaha
:)