edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Doskonały dodatek do mięs w sosie i klusek śląskich.

Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami

 

Sposób przygotowania:

Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Cebulę obrałam, drobno pokroiłam, podsmażyłam na rozgrzanym oleju do momentu, aż zaczęła się rumienić. Kapustę drobno pokroiłam, dodałam do cebuli. Śliwki pokroiłam w drobną kostkę, dodałam do kapusty. Lekko posoliłam, podlałam niewielką ilością wody. Dodałam obrane ze skórki, drobno pokrojone jabłko (bez pestek) i jeszcze drobniej pokrojone śliwki kalifornijskie. Całość dusiłam na wolnym ogniu pod przykryciem do miękkości. Od czasu do czasu przemieszałam sprawdzając czy płyn za bardzo nie odparował i w razie potrzeby podlewałam wodą. Pod koniec doprawiłam świeżo zmielonym pieprzem i jeszcze solą. Kapusta nie wymagała zakwaszania i dosładzania, dla nas była w smaku idealna :)
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Kapuste umyłam i drobno pokroiłam - uwaga farbuje!
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Posiekaną cebulkę zesmażyłam na łyżce oleju.
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Do cebuki dodałam posiekaną kapustę i surowe śliwki.
Czerwona kapusta zasmażana ze śliwkami
Do kapusty dodałam pokrojone w kosteczkę jabłko i suszone śliwki.