Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Udziec z indyka w pomidorowym curry

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Danie w stylu indyjskim. Idyk duszony w pomidorach z pikantną nutą pasty curry ,chili i czosnku, soczystymi pomidorami i rozgrzewającym imbirem. Curry jest szybkie i proste w przygotowaniu , nie zwykle aromatyczne i bardzo smaczne.

Udziec z indyka w pomidorowym curry

Składniki:

Udziec z indyka w pomidorowym curry

 

  • 500 g mięsa z udźca indyka
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili z pestami
  • 400 g krojonch pomidorów z zalewy
  • 5 pomidorów suszonych z oleju
  • 1 łyżka czerwonej pasty curry
  • 250 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyzeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • 1/2 łyżeczi chili w proszku
  • 1 łyżeczka słodiej papryki
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól , pieprz
  • masło larowane do smażenia
  • słodka śmietana do podania z daniem
  • ugotowany ryż do podania z daniem

Sposób przygotowania:

Udziec z indyka w pomidorowym curry
Mięso pokroić w kostkę, przyprawić czerwoną pastą curry, chili, słodką papryką oraz curry, wymieszać.

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, imbir i papryczkę chili posiekać drobno.

W głębokiej patelni lub woku rozgrzać masło klarowane, zeszklić cebulę dodając w połowie smażenia czosnek z imbirem i papryczką chili.

Dołożyć mięso, smażyć na rumiano.

Całość zalać krojonymi pomidorami oraz mleczkiem kokosowym.

Dołożyć pokrojone w paski suszone pomidory z oleju.

Dusić na minimalnym gazie kolejne 15-20 min.

Doprawić suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, solą i pieprzem.

Curry podawać z porcją ryżu i łyżką słodkiej śmietanki.