Sposób przygotowania:
Czerwona-zielona surówka z sezamem
Por przepłukać na sicie, lekko osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na dużych oczkach. Razem z porą przełożyć do miski i zalać wrzątkiem i pozostawić na 5 minut. Odcedzić i pozostawić do odcieknięcia lub nawet delikatnie odcisnąć w dłoniach. Ogórka umyć i obrać, a następnie pokroić w mała kostkę. Dodać do miski. Pomidora umytego i osuszonego pokroić w kostkę średniej wielkości. Dodać do reszty składników. Doprawić solą i pieprzem i wymieszać dokładnie. W drugiej misce wymieszać obie śmietany z octem i olejem i przelać do warzyw. Wymieszać. Na suchej dobrze rozgrzanej patelni uprażyć ziarno sezamu. Surówkę przełożyć do ładnej miseczki i posypać sezamem. Smacznego!