ulka77

ulka77

Kucharz
[Przepisów: 7]

Czerwone śledzie z rodzynkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Doskonałe śledzie na słodko, zadowolą najbardziej wybredne podniebienia.

Czerwone śledzie z rodzynkami

Składniki:

Czerwone śledzie z rodzynkami

 

  • 60 dag śledzi w oleju;
  • 20 dag świeżego lub mrożonego pora;
  • 20 dag cebuli;
  • 1 i 1/2 łyżki keczupu (jeżeli chcemy wersje łagodną to keczup łagodny);
  • 1/2 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki wody;
  • 1/4 szklanki czerwonego wina;
  • 15 dag rodzynek;
  • cukier do smaku.

Sposób przygotowania:

Czerwone śledzie z rodzynkami
Śledzie kroimy w paski. Podobnie cebulę i pora kroimy w paseczki, smażymy na oleju i dodajemy keczup, podlewamy wszystko wodą i dusimy ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy rodzynki i dusimy kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania wlewamy czerwone wino, doprawimy cukrem do smaku. Gdy sos wystygnie polewamy nim śledzie.

Tagi:

śledzie