Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Książka Kucharska: Pieczemy domowe pieczywo!

Czeski chleb na zakwasie

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Świetny 'codzienny' chlebek na zakwasie

Czeski chleb na zakwasie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Czeski chleb na zakwasie

 

 

Sposób przygotowania:

Czeski chleb na zakwasie
Zakwas dokarmić wieczorem dnia poprzedniego. Następnego dnia rano należy w wodzie rozpuścić drożdże (jeśli zakwas jest silny można je pominąć). Dodać zakwas i sól. Wsypać obie mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryte ściereczką.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy (u mnie keksówka o długości około 30cm). Przykryć ściereczką i znowu odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut.Wyjąć z formy, sprawdzić czy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos, postawić na kratce do wystudzenia.
Czeski chleb na zakwasie
Następnego dnia rano należy w wodzie rozpuścić drożdże Dodać zakwas i sól Wsypać obie mąki i zagnieść ciasto Wyrabiać kilka minut odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny przykryte ściereczką
Czeski chleb na zakwasie
Po tym czasie ciasto zagnieść przełożyć do formy Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut
Czeski chleb na zakwasie
Wyjąć z formy sprawdzić czy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos postawić na kratce do wystudzenia