Sposób przygotowania:
Czeski chleb na zakwasie
Zakwas dokarmić wieczorem dnia poprzedniego. Następnego dnia rano należy w wodzie rozpuścić drożdże (jeśli zakwas jest silny można je pominąć). Dodać zakwas i sól. Wsypać obie mąki i zagnieść ciasto. Wyrabiać kilka minut, odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny, przykryte ściereczką.Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, przełożyć do formy (u mnie keksówka o długości około 30cm). Przykryć ściereczką i znowu odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i piec 45 minut.Wyjąć z formy, sprawdzić czy popukany od spodu wydaje głuchy odgłos, postawić na kratce do wystudzenia.
![Czeski chleb na zakwasie Czeski chleb na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/czeski-chleb-na-zakwasie-219015.jpg)
![Czeski chleb na zakwasie Czeski chleb na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/czeski-chleb-na-zakwasie-219016.jpg)
![Czeski chleb na zakwasie Czeski chleb na zakwasie](https://static.gotujmy.pl/ZDJECIE_GALERIA_B/czeski-chleb-na-zakwasie-219017.jpg)
edytaha
Alex_M
myślisz, że to przez termoobieg? piekłam już chleb z termoobiegiem i nie opadał... chyba, że masz taki mocny podmuch ;)
edytaha
Oj mocny! Muffiny zdmuchuje mi na jedną stronę :)
Alex_M
no to wszystko jasne... musisz chyba wetknąć jakiś kij w ten wiatrak :D haha
edytaha
Hahahaha, dobry pomysł :D