Sposób przygotowania:
Czorba po chłopsku
Mięso umyć ,osuszyć pokroić w dosyć grubą kostkę ,włożyć do garnka podlać olejem i poddusić mięso aż troszkę się zrumieni,następnie zalać wodą około 2,5 litra i gotować pod przykryciem na wolnym ogniu dodać przyprawy ziele angielskie i liść laurowy.W trakcie dodać pokrojoną marchewkę i pietruszkę oraz cebulę i gotować cały czas . Po 30 minutach dorzucić do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podzielone na mniejsze kawałki strąki fasoli i groszek.Kiedy wszystkie składniki będą już ugotowane i miękkie dodać przecier pomidorowy oraz doprawić do smaku solą i pieprzem,na koniec wlać sok z cytryny pogotować jeszcze chwilkę i zupa gotowa podawać z pieczywem na gorąco. Jeśli chodzi o rodzaj mięsa to najwierniejsze oryginałowi będzie jeżeli użyjemy jagnięciny lub cielęciny .