Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Sos pomidorowy świetnie komponuje się z klopsikami czy też gołąbkami.

Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią

 

Sposób przygotowania:

Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią
Pomidory zmiksować w blenderze. Przelać do rondla, dodać bulion, zagotować. Dodać liście laurowe i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać obrany i posiekany czosnek oraz umyte i drobno pokrojone listki bazylii. Gotować na wolnym ogniu około 20 minut. Doprawić kucharkiem i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać jako dodatek do drugiego dania.
Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią
Zmiksowane pomidory wymieszać z bulionem.
Sos pomidorowy z czosnkiem i bazylią
Dodać posiekany czosnek i drobno pokrojoną bazylię.