Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią
Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana natka pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Po marynowaniu skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180*C. Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią. Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut. Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.