VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 788]

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Aromatyczny i mocno serowy kurczak. Po domu roznosi się zapach czosnku, sera i bazylii. Polecam wszystkim!

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią
Udźce umyć, osuszyć i zdjąć wierzchnia skórę. Mięso dokładnie natrzeć przyprawą do mięsa, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekana natka pietruszki (można użyć suszonej) oraz świeżą bazylią. Skropić delikatnie cytryną. Szczelnie zamknąć w pojemniku i wstawić na noc do lodówki. Po marynowaniu skropić oliwą z oliwek, przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folia aluminiową i piec około 35 minut w 180*C. Do garnka wlać bulion, dodać serek topiony. Zagotować i gotować około 2 minut do momentu dokładnego rozpuszczenia. Dodać śmietanę i cały czas mieszając poczekać do momentu zgęstnienia sosu. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i mocno posiekaną świeżą bazylią. Sos przelać do mięsa i piec jeszcze około 10 minut. Sos serowy ładnie połączy się z sosem powstałym podczas pieczenia mięsa.
Kurczak w sosie serowym z czosnkiem i bazylią
Etap 1 Mięso najlepiej marynować całą noc