Sposób przygotowania:
Czosnkowa bagietka
Bagietki kupujemy lub robimy sami (ja zrobiłam sama w/g przepisu "Bagietki makowe" z tym, że bez obtaczania w maku). Bagietki nakrajamy na głębokość większą niż połowę (ok. 3/4) tak, żeby bagietka się nie rozpadła.
Robimy masło czosnkowe: Do miski wrzucamy miękkie masło, wciskamy czosnek (ok.5 dużych ząbków), wsypujemy paprykę słodką i zioła. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Nakrojoną bagietkę smarujemy z każdej strony (jak na zdjęciu). Tak przygotowaną bagietkę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez 15 minut. Następnie odwijamy folię i przez ok. 5 minut pieczemy w termoobiegu, co sprawia, że bagietka jest chrupiąca.
Podajemy w całości, a każdy odrywa sobie kromeczkę.
Smacznego :)
Robimy masło czosnkowe: Do miski wrzucamy miękkie masło, wciskamy czosnek (ok.5 dużych ząbków), wsypujemy paprykę słodką i zioła. Miksujemy do czasu uzyskania jednolitej masy.
Nakrojoną bagietkę smarujemy z każdej strony (jak na zdjęciu). Tak przygotowaną bagietkę zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Bagietki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 185 st.C przez 15 minut. Następnie odwijamy folię i przez ok. 5 minut pieczemy w termoobiegu, co sprawia, że bagietka jest chrupiąca.
Podajemy w całości, a każdy odrywa sobie kromeczkę.
Smacznego :)
przejs
dobry