zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Gulasz z biodrówki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Bardzo lubię biodrówkę a zwłaszcza gulasz. Według mnie z biodrówki właśnie mięsko jest najlepsze na gulasz, mam tu na myśli oczywiście wieprzowinę.

Gulasz z biodrówki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Gulasz z biodrówki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Gulasz z biodrówki
Z biodrówki odciąć mięso ( kość można wykorzystać na ugotowanie wywaru na zupę ) i pokroić w grubszą kostkę. Marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w kostkę. W szerokim rondlu rozgrzać kilka łyżek oleju i na gorący tłuszcz wrzucić kawałki mięsa, dodać przyprawę do gulaszu i podsmażyć. Następnie dodać cebulę i marchew i smażyć kilka minut a potem podlać bulionem, dodać resztę przypraw i dusić wszystko do miękkości. Dodać odsączony z zalewy groszek i zagęścić sos odrobiną mąki wymieszanej z wodą. Opcjonalnie można dodać śmietanki ale nie jest to konieczne.
Gulasz z biodrówki
Etap 1mięso podsmażyć z przyprawą do gulaszu
Gulasz z biodrówki
Etap 2potem dodać resztę składników i dusić do miękkości