Czosnkowa Pychotka Chupi

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Skromna czosnkowa mega rozgrzewająca , smakowo kusząca :)

Czosnkowa Pychotka Chupi

Składniki:

Czosnkowa Pychotka Chupi

 

  • główka czosnku
  • pęczek zielonej pietruszki
  • na wywar :
  • 5 skrzydełek kurczaka
  • czarny pieprz 4 ziarna
  • sól morska
  • 2 kostki rosołowe z indyka
  • 2 marchewki
  • pietruszka korzeń
  • mały por
  • do podania z :
  • grzankami czosnkowymi
  • ser tarty żółty około 100 gram

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowa Pychotka Chupi
Zaczynamy od nastawienia wywaru.czyli wrzucamy do garnka umyte skrzydełka i przyprawy i gotujemy , ja zawsze ściągam szumowiny z powierzchni. W międzyczasie możemy przygotować grzanki czosnkowe : na nie zużyjemy odrobinę oliwy z oliwek , kilka kromek chleba lekko czerstwego i ząbek czosnku.Czosnkiem natrzemy kromki , pokroimy w kosteczkę i usmażymy na patelni na rozgrzanej oliwie.Jak skrzydełka będą już ugotowane , do wywaru dodajemy obrane warzywa i kostki bulionowe oraz dwa ząbki czosnku. Po około 20 minutach z wywaru wyciągam skrzydełka , dodaję drobno posiekaną pietruszkę i do garnka wyciskam resztę czosnku ( około 6 ząbków ). Zmniejszam gaz i gotuję jeszcze około 15 minut.Sprawdzam smak i w razie czego przyprawiam.Podaję z grzankami i serem tartym.