Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Czosnkowe frykadelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Proste, smaczne danie na obiad.

Czosnkowe frykadelki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Czosnkowe frykadelki

 

  • 1/2 kg łopatki wieprzowej
  • 3-4 duże ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1 jajko
  • 1 kromka pszennego chleba
  • olej do smażenia
  • 1/2 cebuli

Sposób przygotowania:

Czosnkowe frykadelki
Kromkę chleba przełożyć do miski i zalać wodą. Zamiast chleba można dać bułkę kajzerkę. Odstawić na kilka minut. Mięso zmielić i przełożyć do drugiej miski. Chleb odcisnąć z wody, dodać do mięsa. Dodać też do niego sól, pieprz, jajko, pokrojoną w dużą kostkę cebulę i posiekany czosnek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Mięsną masę podzielić na niezbyt duże porcje, z każdej uformować owalne frykadelki. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść frykadelki i smażyć je na rumiano z obu stron.
Czosnkowe frykadelki
Kromka pszennego chleba namoczona w wodzie.
Czosnkowe frykadelki
Zmielone mięso z dodatkiem cebuli czosnku przypraw jajka i chleba.
Czosnkowe frykadelki
Owalne frykadelki uformowane z mięsnej masy.
Czosnkowe frykadelki
Frykadelki smażone na patelni na oleju.

Tagi:

jajko chleb jajka