Martyna12

Martyna12

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 303]

Czosnkowy krem z białych szparagów

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Biały krem z samych warzyw, bez wywaru mięsnego, rosołu czy bulionu, czosnek nadał zupie niesamowitego posmaku. Krem gotowany na małym gazie jak rosół, wyszedł bardzo aromatyczny.

Czosnkowy krem z białych szparagów

Składniki:

Czosnkowy krem z białych szparagów

 

  • 6-7 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 duży lub dwa mniejsze pęczki białych szparagów ( łącznie około 700g przed obraniem)
  • 2 cebulki dymki
  • 4 ząbki czosnku
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • sól
  • Do podania:
  • kwaśna śmietana
  • prażona cebulka/ groszki ptysiowe/grzanki

Sposób przygotowania:

Czosnkowy krem z białych szparagów
Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować na pół miękko. Ze szparagów odłamać zdrewniałe końce, obrać nie naruszając główki warzywa. Ząbki czosnku obrać, wraz z cebulką pokroić na kawałki. Dodać do wywaru warzywnego, doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw.

Zupę zdjąć z gazu, zmiksować dokładnie blenderem.

Podawać z kleksem kwaśnej śmietany, posypać prażoną cebulką.

Tagi:

zupa krem zupy