Czosnkowy sos do fondue

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Potrzeba matką wynalazku w tym przypadku też, fondue na stole ... i tylko dodatki w lodówce.

Czosnkowy sos do fondue

Składniki:

Czosnkowy sos do fondue

 

  • 1 główka czosnku:
  • 1 łyżka pomidorów suszonych, (mogą być w oleju);
  • 150-200 ml majonezu;
  • 1-2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego;
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego;
  • 2 łyżeczki mieszanki warzywnej zmielonej; **(lub Vegety do zup)
  • sól , pieprz biały lub zielony, szczypta cukru.
  • ________________________________
  • pomidory po ususzeniu (część) trzymam w oleju;
  • posypkę" do kanapek z serem nie tylko białym, również do innych kanapek, np. z jajkiem.

Sposób przygotowania:

Czosnkowy sos do fondue
Czosnek po wyłuskaniu z łupin przeciskamy przez praskę , dodajemy ocet, zmieloną mieszankę warzywną, musztardę, - lekko solimy.
 Po  1 godzinie dodajemy posiekane drobno pomidory suszone (najlepiej z oleju), a jeśli nie mamy pomidorów z oleju to  posiekane możemy dodać od razu po zmiażdżeniu czosnku. 
Dodajemy resztę składników, mieszamy, doprawiamy.

Podajemy do fondue.
Jak  komponuje się z innymi smakołykami nie wiedziałem, nie zdążyłem wypróbować, gdy robiłem pierwszy raz ale smak przypadł Rodzinie do gustu.
Potem kilka razy poszło do mięs, jaj, parówek na gorąco( tu z dodatkiem keczupu, lub koncentratu pomidorowego).