Czosnkowy sos do fondue

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Potrzeba matką wynalazku w tym przypadku też, fondue na stole... i tylko dodatki w lodówce.

Czosnkowy sos do fondue

Składniki:

Czosnkowy sos do fondue

 

  • 1 główka czosnku;
  • 1 łyżka pomidorów suszonych, (mogą być w oleju);
  • 150-200 ml majonezu;
  • 1-2 łyżeczki musztardy;
  • 2 łyżeczki octu jabłkowego lub winnego;
  • 2 łyżeczki oleju słonecznikowego;
  • 2 łyżeczki mieszanki warzywnej zmielonej;
  • ________________________________________
  • (lub Vegety do zup) sól, pieprz biały lub zielony, szczypta cukru.
  • pomidory po ususzeniu (część) trzymam w oleju;
  • własne po ususzeniu i zmieleniu używam również jako "posypkę" do kanapek z serem nie tylko

Sposób przygotowania:

Czosnkowy sos do fondue
Czosnek po wyłuskaniu z łupin przeciskamy przez praskę , dodajemy ocet, zmieloną mieszankę warzywną, musztardę, - lekko solimy. Po 1 godzinie dodajemy posiekane drobno pomidory suszone (najlepiej z oleju), a jeśli nie mamy pomidorów z oleju to posiekane możemy dodać od razu po zmiażdżeniu czosnku. Dodajemy resztę składników, mieszamy, doprawiamy. Podajemy do fondue. Jak komponuje się z innymi smakołykami nie wiedziałem, nie zdążyłem wypróbować, gdy robiłem pierwszy raz ale smak przypadł Rodzinie do gustu. Potem kilka razy poszło do mięs, jaj, parówek na gorąco( tu z dodatkiem keczupu, lub koncentratu pomidorowego).Przepis ten przenoszę spod mojego byłego już"martwego" nicka >45Kazik< w związku z odmową przeniesienia hurtem wszystkich przepisów.