SUPERPRZEPIS

Czosnkowy wieniec

  • 9
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11
Czosnkowy wieniec Więcej zdjęć (4)

Smaczne i aromatyczne pieczywo, smakuje na ciepło jak i na zimno.

Składniki:

Czosnkowy wieniec

 

Sposób przygotowania:

Czosnkowy wieniec
Mąkę wymieszać na sucho z solą, drożdżami, następnie dolać olej i miód oraz posiekany drobniutko czosnek, przemieszać i dolać wodę, wyrobić gładkie i lśniące ciasto które odstawić do wyrośnięcia. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem, wyrośnięte ciasto wyłożyć na deskę i uformować z niego okrągły wianek, następnie ułożyć go na blaszce po wierzchu posmarować resztą oliwy i posypać sola morską oraz mielonym kolorowym pieprzem. Ja dodatkowo po wierzchu posypałam kilkoma świeżymi listkami majeranku. Przygotowany wieniec ponownie odstawić do wyrośnięcia, piekarnik nagrzać do 200st i piec w nim wieniec około 25 min. Po upieczeniu przestudzić.
Czosnkowy wieniec
Do wymieszanych składników dolewać wodę
Czosnkowy wieniec
Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia
Czosnkowy wieniec
Uformować z ciasta wieniec i jeszcze raz odstawić