Sposób przygotowania:
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Fasolę moczyć cała noc( waga fasoli jest podana przed moczeniem). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na gęsim smalcu. Wołowinę pokroić w drobną kostkę lub zmielić przez maszynkę o grubych oczkach( 1,2cm- 1,5cm)- ja pokroiłam- a potem obsmażyć również na gęsim smalcu.
W naczyniu żaroodpornym lub kamionkowym układać warstwami składniki. Najpierw odcedzoną fasolę, na fasoli wołowinę, na mięsie należy rozłożyć cebulę a na cebuli pokrojony grubo czosnek. Każdą warstwę należy osobno, solić, pieprzyć i posypywać delikatnie papryką słodką. Całe danie zasypać wypłukaną grubą kaszą i podlać wodą spod fasoli( ponad poziom kaszy). Rozbełtać dwa jaja i zalać zapiekankę z góry.
Naczynie szczelnie zamknąć i piec w niskich temperaturach przez około 3 godziny. Im dłużej tym lepiej.Potrawa nabierze wtedy brązowego koloru. Najlepiej jest najpierw podnieść temperaturę na 20- 30 minut do 220 stopni a potem obniżyć do około 160-170. Podana ilość jest duża- wystarcza dla 5/6 osób.
W naczyniu żaroodpornym lub kamionkowym układać warstwami składniki. Najpierw odcedzoną fasolę, na fasoli wołowinę, na mięsie należy rozłożyć cebulę a na cebuli pokrojony grubo czosnek. Każdą warstwę należy osobno, solić, pieprzyć i posypywać delikatnie papryką słodką. Całe danie zasypać wypłukaną grubą kaszą i podlać wodą spod fasoli( ponad poziom kaszy). Rozbełtać dwa jaja i zalać zapiekankę z góry.
Naczynie szczelnie zamknąć i piec w niskich temperaturach przez około 3 godziny. Im dłużej tym lepiej.Potrawa nabierze wtedy brązowego koloru. Najlepiej jest najpierw podnieść temperaturę na 20- 30 minut do 220 stopni a potem obniżyć do około 160-170. Podana ilość jest duża- wystarcza dla 5/6 osób.
2milutka
Ania Hosz
zbysiowa
Poprawiłam:)
jaNina
msewka
Ania Hosz
gosia290
Ania Hosz
Myślę, że najlepsza byłaby polędwica... ale ja korzystałam z rostbefu.