SUPERPRZEPIS

Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą

  • 8
         
ocena: 4/5 głosów: 9
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą Więcej zdjęć (5)

Tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej na bazie fasoli, kaszy i wołowiny. Tradycyjnie spożywana w szabat.

Składniki:

Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą

 

Sposób przygotowania:

Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Fasolę moczyć cała noc( waga fasoli jest podana przed moczeniem). Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na gęsim smalcu. Wołowinę pokroić w drobną kostkę lub zmielić przez maszynkę o grubych oczkach( 1,2cm- 1,5cm)- ja pokroiłam- a potem obsmażyć również na gęsim smalcu.



W naczyniu żaroodpornym lub kamionkowym układać warstwami składniki. Najpierw odcedzoną fasolę, na fasoli wołowinę, na mięsie należy rozłożyć cebulę a na cebuli pokrojony grubo czosnek. Każdą warstwę należy osobno, solić, pieprzyć i posypywać delikatnie papryką słodką. Całe danie zasypać wypłukaną grubą kaszą i podlać wodą spod fasoli( ponad poziom kaszy). Rozbełtać dwa jaja i zalać zapiekankę z góry.



Naczynie szczelnie zamknąć i piec w niskich temperaturach przez około 3 godziny. Im dłużej tym lepiej.Potrawa nabierze wtedy brązowego koloru. Najlepiej jest najpierw podnieść temperaturę na 20- 30 minut do 220  stopni a potem obniżyć do około 160-170. Podana ilość jest duża- wystarcza dla 5/6 osób.
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Fasolę kolorową moczyć całą noc w wodzie.
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Na warstwie fasoli ułożyć warstwę mięsa i warstwę cebuli.
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Każdą warstwę solić, pieprzyć i doprawiać papryką.
Czulent - zapiekanka z kaszą i fasolą
Podawać w naczyniu, w którym potrawa była pieczona.