czarnakawa

czarnakawa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Dalmatynczyk

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Dla malych i duzych milosnikow dalmatynczykow

Dalmatynczyk

Składniki:

Dalmatynczyk

 

  • Ciasto podstawowe:
  • 225 g cukru
  • 4 jajka
  • 300 g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 lyzeczki mleka
  • 225 g masla

 

  • Do ciasta ciemnego:
  • 1 lyzka kakao
  • 1 lyzka goracej wody

 

  • Do dekoracji:
  • 2 swieze bialka
  • 250 g cukru pudru
  • Kuwertura

 

Sposób przygotowania:

Dalmatynczyk
Zoltka oddzielic od bialek. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Nie przerywajac ucierania dodac zoltka. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i dodac do masy maslanej. Dodac mleko i wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane i ostroznie wymieszac z reszta masy. ¾ ciasta wlac do natluszczonej tortownicy. Kakao wymieszac z wodą i dodac do pozostałego ciasta. Ciemna masa napelniamy szprycke albo woreczek foliowy z obcietym rogiem i wyciskamy roznej wielkosci ciemne punkty na jasnym ciescie. Piec 55-60 minut w temperaturze 170°C. Bialka i cukier puder wymieszac na jednolita glazure. Posmarowac placek. Rozpuszczona kuwertura robic punkty na ostudzonej cukrowej polewie. Wyglada tez ciekawie jako rolada.