Sposób przygotowania:
Dalmatynczyk
Zoltka oddzielic od bialek. Maslo utrzec z cukrem na puszysta mase. Nie przerywajac ucierania dodac zoltka. Wymieszac make z proszkiem do pieczenia i dodac do masy maslanej. Dodac mleko i wymieszac. Bialka ubic na sztywna piane i ostroznie wymieszac z reszta masy. ¾ ciasta wlac do natluszczonej tortownicy. Kakao wymieszac z wodą i dodac do pozostałego ciasta. Ciemna masa napelniamy szprycke albo woreczek foliowy z obcietym rogiem i wyciskamy roznej wielkosci ciemne punkty na jasnym ciescie. Piec 55-60 minut w temperaturze 170°C. Bialka i cukier puder wymieszac na jednolita glazure. Posmarowac placek. Rozpuszczona kuwertura robic punkty na ostudzonej cukrowej polewie. Wyglada tez ciekawie jako rolada.
sara24
wassernixe