Sposób przygotowania:
Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakamiETAP 1:
Mięso zmielić, dodać majonez, trochę majeranku, soli, pieprzu mielonego i papryki słodkiej. Wymieszać na jednolitą masę mięsną. Z masy formować małe pulpeciki i obtaczać je w bułce tartej.
W garnku rozgrzać trochę oleju i ułożyć pulpeciki. Obsmażyć i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumienić cebulę. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Zalać wodą tak aby wyrównała poziom z mięsem i warzywami. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz ziarnisty (kilka kulek). Zagotować.
Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i posiekany koperek. Wsypać soczewicę. Dusić na małym ogniu aż warzywa będą mięciutkie.
Podawać na gorąco.