WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Danie jednogarnkowe z pulpecikami wieprzowymi i warzywami: marchewką, cebula, ziemniakami i soczewicą w sosie pomidorowo - paprykowym.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami

 

  • ok. 300g mięsa wieprzowego np. schabu lub szynki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchewka
  • kilka ziemniaków
  • 2 łyżki suchej soczewicy zielonej
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 płaska łyżka papryki słodkiej w proszku
  • koperek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • 1 łyżka majonezu
  • majeranek
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do panierowania pulpetów

Sposób przygotowania:

Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami

ETAP 1:

Mięso zmielić, dodać majonez, trochę majeranku, soli, pieprzu mielonego i papryki słodkiej. Wymieszać na jednolitą masę mięsną. Z masy formować małe pulpeciki i obtaczać je w bułce tartej.

W garnku rozgrzać trochę oleju i ułożyć pulpeciki. Obsmażyć i dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zrumienić cebulę. Dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i pokrojone w małe kawałki ziemniaki. Zalać wodą tak aby wyrównała poziom z mięsem i warzywami. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, majeranek i pieprz ziarnisty (kilka kulek). Zagotować.

Dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką i posiekany koperek. Wsypać soczewicę. Dusić na małym ogniu aż warzywa będą mięciutkie.

Podawać na gorąco.

Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami
Danie jednogarnkowe po przygotowaniu w garnku
Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami
Koncentrat pomidorowy i słodka papryka dodane do dania
Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami
Pulpety i warzywa zalane wodą z dodanymi przyprawami
Danie jednogarnkowe z pulpetami i ziemniakami
Pulpeciki wieprzowe obsmażone w arnku na oleju