kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na pyszny gulasz. Gulasz przygotowałam z delikatnego mięsa drobiowego z dodatkiem czerwonej papryki w sosie śmietanowym. Polecam na obiad.

Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie

 

  • 40 dag polędwiczek z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 - 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej różowej
  • 1 łyżka drobno pokrojonego oregano
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej

Sposób przygotowania:

Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie
Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy przyprawami i pokrojonym oregano, mieszamy i odstawiamy.
Cebulę i czosnek obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę.
Paprykę myjemy i kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy na kawałeczki. W garnku rozgrzewamy olej i wkładamy pokrojone warzywa przesmażamy przez chwilę. Dokładamy mięso i smażymy przez około 5 - 10 minut cały czas mieszamy. Wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. W śmietance rozprowadzamy mąkę i wlewamy do gotującego się gulaszu. Gotujemy razem przez chwilę.
Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie
Umyte i osuszone mięso kroimy na mniejsze części i posypujemy oreganem oraz przyprawami.
Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie
Umytą i oczyszczoną paprykę kroimy na małe części.
Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie
Obraną z łusek cebulę z czosnkiem kroimy w kosteczkę.
Gulasz z polędwiczek kurczaka i papryki w sosie
Mięso z warzywami przesmażoną i gotujemy do miękkości.